Skolgård

Klassiska lekar på skolgårdar

Att elever får vara ute och röra på sig på rasterna och efter skolan är inte bara viktigt för gemenskapen och fantasin utan också för barnens hälsa. Många barn sitter idag framför datorn istället för att vara ute och röra på sig, vilket bidrar till att vi ser en ökning av olika sjukdomar samt att många elever blir överviktiga. En anledning till att barnen inte leker lika mycket som förut kan också vara att skolgårdarna blir mindre och mindre. En del menar att eleverna har sämre fantasi idag än förr i tiden eftersom det inte är lika vanligt att man känner sig uttråkad, då man till exempel alltid kan leka med sin dator. För att trigga elevernas fantasi och sociala förmåga finns det dock en hel del exempel på roliga och fartfyllda lekar som dessutom bidrar till att barnen får motion.

 

Tafatt – en klassisk lek
En av de mest klassiska lekarna på skolgårdar runt om i landet är Tafatt. Detta är en lek som har olika namn i olika delar av landet. I Stockholm är det vanligaste namnet på leken Kull, medan den i Skåne kallas Plätt och i Norrland för Jaga. Leken går ut på att en person ”har den” och ska jaga ifatt de övriga deltagarna. När personen som ”har den” vidrör en annan person och ropar ut kodordet, vilket ofta är det samma som lekens namn, så blir den vidrörda personen den som ”har den”. Detta är ett bra exempel på en lek som inte kräver några som helst redskap. Det enda som krävs är en relativt stor yta.Lekarpåskolgård

 

Hopprep – motion och lek i ett
Ett annat exempel på en lek som bidrar till att barnen rör på sig är hopprep. Detta är inte enbart ett redskap för lek utan används också av vuxna för att öka konditionen och hoppförmågan. När man leker med ett hopprep så är det oftast två personen som står vid varsin ände av repet och vevar det under den hoppande personens fötter, samt över dennes huvud. Detta är en lek som kräver både kondition och koncentrationsförmåga, då man måste hoppa vid rätt tillfälle för att inte snubbla på repet. Denna lek kan också utföras med två rep, ett så kallat dubbelrep, för att göra det än svårare. Här finns det ännu fler tips på olika lekar som barn brukar tycka är roliga, samtidigt som de är nyttiga och lärorika.

Taggar: , , , , , , , , ,
yamidoo