Skolgård

Rutschkanan – en viktig del av skolgården

Rutschkanan är en favorit bland många barn på lekplatsen och skolgården. Det visade sig bland annat då tidningen Göteborgsposten frågade fyra stycken femåringar hur deras drömskolgård skulle se ut. Förutom det något ogenomförbara önskemålet att ha ett zoo på skolgården stod en rutschkana högt på listan.

Det gäller dock att välja rätt rutschkana för att resultatet ska bli som man vill. En rutschkana kan när den passar barnens ålder i storlek och utformning inte bara vara en leksak och ett nöje för barnen, utan även ett sätt för dem att träna deras motorik. Därför blev både barn, föräldrar och fritidspedagoger på Sörbyskolan i Gävle besvikna när de upptäckte att den stora rutschkana som tidigare fanns på skolgården hade bytts ut mot en mycket mindre – i storlek anpassad efter dagisbarn, och inte skolbarn i mellanstadiet. Den gamla rutschkanan ska ha tagits bort på grund av att den var i dåligt skick. Att den byttes ut mot en mycket mindre sägs bero på att den lilla rutschkanan redan fanns i lager. Barnen på skolan har dock en annan teori, eftersom de vet att det inom två år kommer att startas en förskola på platsen.playground-648903_640

Ibland kan det dock gå ännu värre än att rutschkanan är i fel storlek. När en skola i Huddinge kommun utanför Stockholm hyrde in en upplåsbar rutschkana till sin skolgård resulterade det i att två elever skadades i form av huvudskador och ont i fötterna, och fick föras till sjukhus med ambulans, och att en elev fördes till närakuten för kontroll. Det som hade hänt var att hela rutschkanan hade vält medan 16 elever befann sig på den, med skador som följd. Enligt rektorn på skolan faller ansvaret helt eller delvis på de två anställda från företaget som hyrde ut rutschkanan, som skulle hålla uppsikt över aktiviteterna. När olyckan skedde var de nämligen upptagna med att ta en tupplur.

Som vuxen räcker det inte längre med att åka nedför en rutschkana för att uppleva spänning.

Taggar: , , , ,
yamidoo