Skolgård

Snölek på skolgården

Det sias om att vintern 2016/2017 ska bli ovanligt snörik. Det är inte ofta hela landet är täckt av snö. De dagar det kommer rikligt med snö, rapporteras mest bara om trafikkaos och problem i tidningarna. Bussar som är flera timmar försenade, och tåg som står stilla för de inte kan ta sig fram på den snötäckta rälsen. Fast det finns de som jublar. Lyssna till barnens tjo, tjim och klingande skratt när du passerar skolgården nästa gång det har snöat. Härlig kramsnö bjuder till många roliga vinterlekar under rasterna. Det är allt från snöbollskrig till att åka pulka.

Ett klassiskt snöbollskrig

Ett ordentligt klassiskt snöbollskrig med flera deltagare är fantastiskt roligt. Snöborgar byggs som skydd, och sedan är alla redo för det stora slaget. Det gäller att vara taktisk för att vinna sammandrabbningen. En del väljer att forma flera snöbollar direkt, medan andra kastar och formar allt eftersom striderna pågår. Det kan gå vilt till och många elever kan skadas vid snöbollskrig. Särskilt om någon fulspelar och har gjort ispärlor, vilket är snöbollar av is. En annan risk är att det följer med stenar i kramsnön. Som tur är det sällan någon skadas allvarligt av snöbollar. Så låt barnen leka och ha roligt i snön.

Vinterlekar på rasten

En annan klassisk vinterlek på skolgårdarna är “Herre på täppan”. Den är också roligast i lag även om det ursprungligen avser en person som blir herre och segrare. På en snöklädd kulle, eller snöhög, ska motståndarlaget knuffas ned. Det lag, eller person, som blir sist kvar på kullen är herren. Vintern är verkligen en tid som passar till lek under rasten. En liten kulle gör det möjligt att åka pulka. Finns ingen pulka fungerar det lika bra med en plastkasse. Finns en fotbollsplan så kan den spolas, och vips så finns en rink att åka skridskor på. Det är lätt att roa sig i snön, se bara till att ta med ett extra ombyte för kläderna blir blöta.

yamidoo